Kanske detta inte hör hemma här, men ibland så hittar man recept som är så där himla spännande. Ett sådant var i ett TV-program från BBC som heter The Chronicles of Nadiya episode 1. Länken går till en sida där programmet visades när denna artikel skrevs. Jag såg det för något år sedan på UR-Play.
Nedan hittar du receptet.
Se även BBCs hemsida.
Du behöver detta (ca 3 personer):
2 msk vegetabilisk olja
2 vitlöksklyftor, krossade
1 liten lök, hackad
2 gröna chili, delade längsgående
1 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
½ tsk currypulver
3 clementiner, skalet
400 g torskfilé, skuren i bitar”bit-storlek”
handfull färska korianderblad
fint havssalt
Metod:
Placera en stor lockpanna på medelhög värme och tillsätt olja.
Tillsätt vitlök och lök och koka tills det är mjukt.
Lägg 1 tsk salt och om lökarna fastnar i pannan, lägg till lite vatten.
Tillsätt chili och tomatpuré och koka i 2 minuter.
Lägg till gurkmeja, chilipulver och currypulver.
Tillsätt lite vatten och koka i 5-7 minuter, eller tills oljan stiger upp till ytan.
Under tiden skivar du clementinskalen tunt och tillsätt det i pannan med 200 ml vatten (eller clementinsaft). Koka i 10 minuter, eller tills klyftorna har smält ner. (Här har jag även labbat med mindre vatten och sedan lagt till kokosmjölk, jag tyckte det blev jättebra.)
Tillsätt torsken, rör om och sätt på locket. Koka i några minuter, eller tills det är fast, vitt och kokt.
Ta av från värmen och tillsätt koriander.
Servera med ris och gärna en sallad med spenat.